Retkeily

Vantaanjoen rannoilla on runsaasti luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä, joihin voi tutustua pyöräillen, patikoiden, hiihtäen tai meloen. Joessa ja sen varrella on useita tutustumisen arvoisia koskikohteita ja luontopolkuja. Jokikäytävissä, veden ja maan rajapinnassa, eliöstö ja kasvisto ovat runsaslajisia ja monimuotoisia. Merkkejä vanhasta asutus- ja teollisuushistoriasta on runsaasti: kartanoita, kulttuurimaisemia, mylly- ja patorakenteita. Palojoella joki virtaa Aleksis Kiven synnyinmaisemien halki. Vantaanjoki laskee mereen Helsingin syntysijoilla, Vanhankaupunginkoskella.

Keravanjoen kosket ovat olleet tärkeitä myllypaikkoja, joiden ympärille on jo varhain syntynyt asutusta ja teollisuutta, mm. Kellokosken ruukki ja Kaukasten teollisuusyhteisö. Eteläosassa tutustumisen arvoisia kohteita ovat mm. Keravan kartano, Heureka sekä Helsingin pitäjän kirkonkylä. Jokivarressa on valtakunnallisestikin merkittäviä luontokohteita, kuten lintujärvenä tunnettu Ridasjärvi, erämaatyyppinen Keravanjoki-kanjoni ja Lemmenlaakson lehto.

Yhdistyksen Jokitalkkari-hankkeessa on huollettu Vantaanjoen polkuverkostoa mm. Riihimäen ja Nurmijärven alueella. Hankkeesta voit lukea tästä.