Virtaavan veden aiheuttama eroosio ja sen ehkäisy
Tässä julkaisussa kuvataan maaperän eroosioprosesseja, kiintoaineen kulkeutumista jokiuomassa, eroosioon vaikuttavia tekijöitä sekä käytettävissä olevia menetelmiä eroosion ehkäisemiseksi ja eroosion aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Erityisesti pohditaan maatalouden ympäristötukijärjestelmässä käytössä olevien menetelmien tehoa eroosion torjunnassa. Tarkastelu keskittyy erityisesti syksyn ja kevään valuntahuippujen aikaiseen kuormitukseen, jolloin suurin osa vuotuisesta kiintoainekuormituksesta tapahtuu.
Tämän kirjallisuuskatsauksen laadinta käynnistyi Vantaanjoki-projektin ja Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen kesken keväällä 2003. Kirjallisuuskatsaus on osa fil.yo Pasi Valkaman eroosioaiheista pro gradu -tutkimusta, joka on tekeillä luonnonmaantieteen laboratoriossa.
Hankkeen rahoituksesta vastasivat vesiensuojeluyhdistyksen ohella Uudenmaan ja Hämeen ympäristökeskukset, Uudenmaan TE-keskus, Suomen ympäristökeskus sekä Keski-Uudenmaan vesiensuojelun kuntayhtymä.
Ajankohtaista
Tiesitkö tämän Kytäjoesta ja sen valuma-alueesta?
10.07.2025Heinäkuussa esittelyssä Hyvinkäällä Vantaanjokeen laskeva Kytäjoki ja sen valuma-alue! Vantaanjoen metsäisimmällä valuma-alueella on arvokkaita suoluontokohteita, kirkkaita järviä ja tulvaherkkiä peltoja.
Viestejä Vantaanjoelta 2/2025
04.07.2025Yhdistys sai rahoitusta PFAS-kemikaalien poistokokeilun jatkamiseen sekä Keravanjoki kuntoon -hankkeeseen! Lue myös yhteistarkkailun tuloksista ja vedenviivytyshankkeesta uusimmasta tiedotteesta!
Uusi blogiteksti kesäharjoittelijoilta!
13.06.2025Millainen oli harjoittelu Vantaanjoen varrella vesienhoidon parissa? Kesäharjoittelijamme kertovat kokemuksiaan käytännön kenttätyöstä, lasten kalastustapahtumista, roskakierroksista ja vesienviivytysrakenteiden rakentamisesta. Lue, millaista