Kipsi ja ravinnekuitu
Kipsi ja ravinnekuitu maatalouden vesiensuojelukeinoina – KK2-hanke
Hanke on jatkoa vuonna 2020 loppuneille RAKUVE- ja Vantaanjoen kipsi- hankkeille. Hankkeessa selvitetään ravinnekuidun vaikutuksia salaojien kautta syntyvään kiintoaine- ja ravinnehuuhtoumaan sekä kipsin vaikutuksia fosfori- ja kiintoainehuuhtoumaan valuma-aluetasolla. Tiedolle on suuri kysyntä niin viljelijöiden, vesiensuojelutoimijoiden kuin viranomaistenkin keskuudessa.
Tavoitteena on saada tietoa siitä, mikä on vuonna 2018 pelloille levitetyn kalkkistabiloidun metsäteollisuuden kuidun ja vuosina 2018–2019 Vantaanjoen valuma-alueelle levitetyn kipsin vesiensuojelullinen teho, kun levityksestä on kulunut noin 3-4 vuotta. Hankkeessa seurataan veden laatua vuosina 2021-2022.
Kipsin vaikutuksia Lepsämänjoen veden laatuun seurataan automaattisilla antureilla. Voit tutustua vedenlaatutietoihin täällä: www.luodedata.fi. Käyttäjätunnus on lepsama ja salasana-kohdan voi jättää tyhjäksi.
Kuidun vaikutusten seuraaminen hankkeessa on loppunut keväällä 2022.
Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Maa- ja metsätalousministeriö, jonka muista maatalouden vesiensuojeluhankkeista voit lukea täältä: www.ym.fi/ravinteidenkierratys ja https://mmm.fi/vesi/vesien-hoito.
Hanke järjesti yhdessä Pitkäjärven kunnostushankkeen kanssa viljelijäwebinaarin 17.1.2023. Tutustu esityksiin täällä:
Pellon kasvukunnon ja vesitalouden parantaminen ja niiden vaikutus viljelyn kannattavuuteen. (Nurmi- ja kasviasiantuntija, viljelijä ja Maaneuvo-neuvoja Elina Valkeinen, ProAgria Etelä-Suomi)
Metsäteollisuuden kuitujen ja rakennekalkin käyttö ja niiden vaikutukset valumavesien laatuun.
(Paula Luodeslampi, VHVSY)
Kierrätyslannoitus peltokasvien viljelyssä - hyödyt ja toteuttaminen. (Mari Unnbom, Helsingin yliopisto)
Miten viljelijä voi valmistautua uuteen CAP-kauteen? Mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan uudella rahoituskaudella 2023-2027? (Esme Manns, Uudenmaan ELY-keskus)
CAP-tuet (Mirja Myllymäki-Lång, maaseutuasiamies)
Pitkäjärven kunnostushankkeen esittely (Miina Fagerlund, Espoon kaupunki)
Lue ajankohtaisia tuloksia KK2-hankkeesta Vesistökunnostusverkoston uutiskirjeestä